Isı pompaları doğada bulunan fakat sıcaklığı düşük olduğundan kullanılamayan enerjilerin sıcaklığını yükseltip kullanmamızı sağlayan cihazlardır. Isı pompaları da aynı klimalardaki sistem gibi çalışmaktadır. Isı pompası teknik servis hizmetleri çalışma prensipleri kapsamında sunulur. Hava, su ve toprak doğada çokça bulunan ve yenilenebilir enerji kaynaklarıdır. Bunlar içinde ise en sık tercih edilen ve en çok bulunan havadır. Günümüzde en fazla hava kaynaklı ısı pompaları kullanıcılar tarafından tercih edilir.
Isı Pompası Teknik Servis Nasıl Çalışır?
Isı pompasının görmediğimiz kapalı devrelerinde genellikle soğutucu akışkan da denilen freon gazları kullanılır. Buharlaştırıcıların içinden geçen soğutucu akışkanlar çevresindeki ısı çeker ve buharlaşır. Buharlaşan soğutucu akışkan, kompresörün yardımıyla yoğuşturucuya bastırılır. Yoğuşturucu ise soğutucu akışkanın etrafına ısı vererek doymuş sıvı haline getirir. Yoğuşturucudan ayrılan soğutucu akışkan kısılma vanasına geçerek basınç ve sıcaklığı, buharlaştırıcı basınç ve sıcaklığa dönüştürür. Böylece çevrim tamamlanmış olur. ısı poması teknik servis tüm bu adımlara riayet ederek yapılır.
Isı Pompalarının Avantajları Nedir?
Isı pompası teknik servise konu olan ısı pompalarının avantajları;
- Kullanımı kolaydır.
- Sıcaklık üretmek için herhangi bir şey yakmaz. Bu sayede zehirli karbonmonoksit gazlarının dışarı salınımı önlenmiş olur.
- Diğer yöntemlere göre oldukça ucuzdur.
- Havayı kurutmaz.
- Isı pompaları bakım gerektirmez. Örneğin hava kaynaklı bir ısı pompası, ürettiği enerjinin sadece yarısını tüketir.
- Uzun ömürlüdür.
- Güvenilirdir.
- Diğer ısıtma sistemlerine göre daha az yer kaplar.
- Çevre dostudur.
Isı Pompalarının Dezavantajları Nedir?
İyi bir etüt ve dizayn yapıldıktan sonra ısı pompalarının neredeyse hiç dezavantajı yoktur. Sadece çevreye katkı sağlamak istiyorsanız bunun için etüt bile yapmanıza gerek kalmaz. Eğer evinizi ya da çevrenizi ısıtmak veya soğutmak için kullanmak istiyorsanız öncesinde bir etüt çalışması yapılması gerekir. Bu sayede hem çevreye yarar sağlamış olacaksınız hem de az miktarda enerji bedeli ödeyeceksiniz.
Isı Pompası Çeşitleri Nedir?
Bir ısı pompasının verimli olabilmesi için sıcak ve soğuk ortam arasındaki ısı farkının az olması gerekir. Bu cihazlar yaygın olarak kullanıldığı ısı kaynakları şunlardır:
- Hava kaynaklı ısı pompaları ( hava sıcaklığı -20 C den +45 C ye kadar değişir)
- Su kaynaklı ısı pompaları ( su sıcaklığı +8 C den +30 C ye kadar değişir)
- Toprak kaynaklı ısı pompaları (toprak sıcaklığı +10 C den +20 C ye kadar değişir)
- Jeotermal enerji kaynaklı ısı pompaları
- Güneş kaynaklı ısı pompaları
Isı Pompaları Soğutma Yapar Mı?
Isı pompaları yazın nasıl sıcak su hazırlıyorlarsa kışında tersine çalışarak soğutma yapabilir. Soğutma yapmak için 7 C ye kadar soğuk su üretimi sağlanır. Serinleme gibi bir amacınız varsa seçeceğiniz kapasiteyi ısı kazancına göre ayarlamalısınız. Duvardan serinletme yapmak isterseniz 18 C de çalıştırabilirsiniz ama bu size pek bir serinletme sağlamayacaktır. Yazın çok serin bir yer istiyorsanız buna ek olarak fancoil cihaz kullanabilirsiniz. Şunu unutmamakta fayda var fancoiller sesli çalışan cihazlardır. Bu yüzden rahatsız edici bir durum oluşabilir.
Hava Kaynaklı Isı Pompası Nerelerde Kullanılır?
- Otel ısıtma ve soğutmasında
- Müstakil evlerde
- Havuzların ısıtılıp- soğutulmasında
- Daire veya sitelerin ısıtmasında
- Hayvan barınaklarının ısıtılmasında
- Apartmanların ısıtılmasında
- Hamamlardaki sıcak su kullanımlarında
- Otellerde bulunan sıcak su gerektiren tesislerde
- Seraların ısıtılmasında
- İş merkezlerinin soğutulma ve ısıtılmasında
- Alışveriş merkezlerinin soğutulup ısıtılmasında
Hava ve Toprak Kaynaklı Isı Pompası Arasındaki Fark Nedir?
Toprak kaynaklı ısı pompası teknik servis enerjisini topraktan alırken hava kaynaklı cihazlar enerjisini havadan alır. Bu iki kaynak arasında bulunan en büyük fark ise hava kaynaklı cihazların COP değerinin hava şartlarına göre değişiklik gösteriyor oluşudur. Bundan dolayı hava kaynaklı ısı pompası kullanacak kişilerin enerji verimliliği analizi yapması gerekir. Hava kaynaklı ısı pompaları -15 C de çalışabilir. Ancak bu derece uzun süre çalıştığı takdirde fazla enerji üretimine sebep olur.
Isı Pompası Teknik Servis Nasıl Olmalıdır?
- Filtre temizliği
- Drenaj hattı temizliği
- Kimyasal malzemelerle selpantin temizliği
- Pislik tutucu temizliği
- Fan temizliği
- Arıza tespit
- Temizlik bilgilendirme raporu
Cihazınızın kaliteli bir şekilde soğutma veya ısıtma yapabilmesi için ısı pompası teknik servisler tarafından bakımlarının düzenli olarak belirlenen aralıklarda yapılması gerekir.